Inspirat din istoria locului,
cu viziune pentru viitor

Proiectul RIVUS ia naștere într-o zonă cu istorie îndelungată și strâns legată de dezvoltarea orașului Cluj-Napoca. Înainte de a deveni un important centru industrial, zona era cunoscută sub numele de „Grădina de Fânețe” (Szénáskert), un nume care evocă o imagine pastorală, în contrast puternic cu peisajul industrial care avea să urmeze.

La începutul secolului al XX-lea, odată cu dezvoltarea industriei în Cluj, zona a început să se transforme.
Aici a apărut, în 1949 Carbochim, care a devenit cel mai mare producător de abrazive profesionale din România.

Perioada comunistă a adus o dezvoltare accelerată a industriei în zonă, dar și o serie de schimbări urbanistice majore, prin noi clădiri, străzi și infrastructură. Dezvoltarea industrială a avut un impact major asupra mediului înconjurător și a calității vieții locuitorilor din zonă. Peisajul urban a fost dominat de clădiri industriale și de infrastructură, iar spațiile verzi erau limitate.

După 1990, odată cu schimbările politice și economice din România, zona a intrat într-o perioadă de declin.

Un nou început pentru o zonă emblematică

În 2020, Grupul Iulius preia pachetul majoritar al Carbochim, cu o viziune ambițioasă: să redea acestei zone emblematice un nou sens, să o transforme într-un pol de atracție pentru comunitate. O investiție de 5 milioane de euro a permis retehnologizarea și relocarea fabricii într-o zonă industrială modernă, făcând loc proiectului inovator RIVUS.

O invitație la transformare

În locul fostei fabrici se dezvoltă RIVUS, un proiect care va aduce un nou suflu orașului. Respectând istoria locului, vom păstra, reabilita și pune cu adevărat în valoare clădirile-memorie ale locului, transformându-le într-un centru cultural vibrant și de susținere a inițiativelor locale. Prin RIVUS, vom onora trecutul industrial al zonei și vom construi un viitor sustenabil și durabil pentru Cluj-Napoca.