Verde, așa cum îți dorești

Imaginați-vă o oază verde, întinsă pe 52.000 de metri pătrați, chiar în inima orașului. Un parc autentic, plin de viață,
unde natura intră în dialog cu arhitectura modernă. Acesta este noul parc RIVUS, nucleul verde al viitorului proiect.

Copaci înalți, alei umbroase și zone generoase pentru promenadă și relaxare vor transforma fostul sit industrial
într-un spațiu animat de vegetație și culoare, un refugiu perfect pentru timp liber și recreere.

Prin același demers, redăm malul Someșului adiacent proiectului către clujeni, care vor avea, astfel, parte de plimbări pe firul apei, picnicuri în aer liber sau chiar de mișcare cu bicicleta de-a lungul râului.

Parcul RIVUS va fi și o punte între Parcul Armătura și Parcul Feroviarilor, reamenajate recent de către administrația locală, creând o rețea de peste 130.000 de metri pătrați de spații verzi amenajate.

Acest ecosistem urban va oferi o varietate de activități pentru toate vârstele și preocupările, de la zone de joacă pentru copii, la spații dedicate sportului și zone de relaxare.

Elemente naturale inedite sunt și grădinile suspendate, acoperișul verde și interactiv al zonei de retail, precum și fațadele înierbate, ce creează împreună un peisaj urban cu adevărat unic și inspirat de natură.

Parcul RIVUS este o promisiune pentru un viitor mai verde și mai sustenabil. Invităm natura în viața noastră, acolo unde vrem să ne-o petrecem – chiar în inima orașului.

Grădina Japoneză – echilibrul din
mijlocul vibrației urbane

RIVUS va aduce clujenilor un spațiu atât pentru dezvoltare, cât și pentru relaxare.
O grădină japoneză autentică va invita la meditație și reconectare cu natura.

În cultura japoneză, grădina reprezintă centrul cunoașterii de sine și al meditației, un element în plus care să reconecteze oamenii cu spațiul urban în mod profund, oferindu-le un moment de liniște și regăsire nu departe, ci aproape de vibrațiile orașului.

Amenajată pe acoperișul zonei de retail, grădina japoneză va integra specii de arbori și plante asiatice. Apa, vegetația și piatra sunt folosite ca simboluri pentru elementele ce definesc cadrul natural. Aleile creează contexte de promenadă, invitând la experiențe inspirate din fiecare anotimp, în timp ce pinii sculpturali, de diferite dimensiuni, păstrează un cadru veșnic verde, în toate sezoanele.

Principiile complementare ale culturii japoneze privind grădinile tradiționale vor fi, de asemenea, integrate: spațiul va fi unul suficient de mare pentru a te putea plimba în voie, oferind în același timp o atmosferă de calm și contemplare.

Arborii din pepinieră: informații și curiozități

  • 60 ani:  cel mai vârstnic arbore (metasequoia)
  • 13 ani:  cel mai tânăr arbore (carpen)
  • 13 m:  cel mai înalt arbore (stejar, arțar, metasequoia)
  • 6 m:  cel mai scund arbore (carpen, tei)
  • 1,2 m:  circumferința cea mai mare (platan)
  • 0,5 m:  circumferința cea mai mică (carpen, tei)

Alături de aceștia, aproximativ 100 de copaci transplantați de pe vechea platformă Carbochim își așteaptă și ei rândul pentru a începe o viață nouă în proiectul RIVUS. Această mutare temporară le-a oferit protecția necesară în timpul lucrărilor de construcție și posibilitatea să se dezvolte armonios în noul lor cămin.